PRP Tedavisi
PRP tedavisi, son zamanın gözde tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. PRP adını İngilizce “Platelet Rich Plasma” adından almaktadır. Türkçede “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma” anlamına gelmektir. Uygulamanın yapılacağı kişiden alınan kan santrifüj edilerek plateletten zengin plazma üretilir. Bu plazma enjeksiyon yöntemiyle deri içine verilir veya lazer ile uygulanır.
PRP Tedavisi, vücudu gençleştirmenin yeni bir yoludur. Kendi trombositten zengin plazmanızı (PRP) alıp vücudun desteğe ihtiyaç duyan bölgelerine enjekte ederek yapılır. PRP, doku büyümesini teşvik etmek için kendi kanınızı kullanan gelişmiş bir tedavidir.
Trombositler kanda pıhtılaşmadan sorumlu hücrelerdir. Ayrıca kan damarı onarımında, hasarlı dokuyu iyileştirmede ve hücre büyümesini teşvik etmede rol oynarlar. Burada genel işlemler, kanınızı alıp, kanınızın diğer bileşenlerinden yalnızca trombositleri ayırmak için bir santrifüjde döndürmeyi içerir. Kalan sıvı daha sonra vücudunuzun incelmiş saçlarınız veya kırışıklıklarınız olan bölgelerine enjekte edilmektedir.
PRP, Kim Kardashian, Victoria Beckham gibi ünlülerin yanı sıra Kobe Bryant ve Tiger Woods gibi profesyonel sporcular tarafından da yıllardır kullanılmaktadır. Bu durum son zamanlarda PRP tedavisi işlemine olan ilgiyi günden güne arttırmaktadır. Peki, son zamanların gözde tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkan PRP tedavisi nedir? işte detaylar!
PRP Tedavisi Nedir?
Kısaca kişinin kendi kanından zenginleştirilerek üretilen plazmanın, kişiye enjekte edilmesine verilen isimdir. Enjekte edilen plazma, platelet tarafından zenginleştirilmiş. Plazma, kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve platelet adındaki özel hücreler veya başka faktörler içeren bir kan bileşimidir. Ayrıca plazma hücre büyümesini sağlayan çeşitli proteinler de içermektedir. Araştırmacılar, plazmayı kandan konsantre ve izole etmiş. Platelet hücreleri bakımından zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir.
PRP zarar görmüş dokulara enjekte dilerek vücutta yeni ve sağlıklı hücrelerin büyümesini sağlamaktadır. Hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesi yoğun olduğu için zarar görmüş vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.
PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?
PRP tedavisi, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Alınan kan miktarı PRP’nin nereye uygulanacağına göre değişmektedir. Alınan kan steril ortamda santrifüj cihazına yerleştirilir. Bu cihaz çok hızlı şekilde dönerek kan bileşenlerinin ayrılmasını sağlamaktadır. Bu işlem yaklaşık 15 dakika kadar sürer. İşlem sonunda trombositler ve diğer kan bileşenleri ayrıştırılır bileşenlerine ayrıştırılmış plazma uygulanacak bölgeye uygulamak için hazır hale getirilir.
Normal kandan 5-10 kat daha fazla miktarda trombosit konsantrasyonu içerek enjeksiyon maddesinin iyileşmeyi hızlandırması amaçlanmıştır. Ciltte sorunlu bölgeye küçük iğneler ile uygulanır ya da fraksiyonel radyofrekans uygulamaları yapılarak PRP serumu cilde sürülür. Bu sayede açılan gözeneklerden PRP serumu emilir.
PRP Tedavisi Uygulama Alanları ve Avantajları?
PRP, ortopedik sorunlarda, diş hekimliğinde, iyileşmeyen yaralarda ve estetik gibi alanlarda kullanılır. Kullanıldığı alanlara göre avantajları değişmektedir.
Saç Tedavisi; Bu alanda saç çıkarmak için değil, saç dökülmelerini önlemek, canlılığını arttırmak, uyuyan saç köklerini canlandırmak ve saç dokusunu onarmak amacı ile kullanılmaktadır.
Cilt Tedavisi: Ciltte meydana gelen sarkmalar, kırışıklıklar, kolojen ve elastikiyet kaybı gibi sorunların giderilmesi amaçlanmıştır. Bunların yanı sıra gebelik sonrası ciltte oluşan lekeler, göl altı morlukları ve cilt beyazlatma gibi tedavilerde de uygulanmaktadır.
İyileşmeyen Kronik Yaraların Tedavisi: Enjekte edilecek kanın trombosit bakımından zengin yapısı yaraların onarılmasını ve tedavisinde de etkin rol izlemektedir. Hasarlı dokuları hızlı ve etkin bir şekilde tedavi ederek onarılmasını sağlamaktadır.
Selülit ve Çatlakların Tedavisi: PRP uygulamasıyla, dokularda yenilenme sağlanarak bu tarz sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir.
Eklem ve Kas Hastalıklarının Tedavisi: Bu tarz rahatsızlıkların temel nedeni dokularda meydana gelen hasarlardan kaynaklanmaktadır. Hastalığa dönüşme sebebi ise dokulardaki bozulmanın iyileşmemesinden kaynaklanır. PRP tedavisi bu hasarlı dokuları onararak iyileşme saklar.
PRP tedavisi trombositten zengin plazma veya kan plazması olarak da bilinir. Çeşitli durumları tedavi etmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kendi kanınızı kullanan bir tür rejeneratif ilaçtır.
PRP yıllardır diş hekimliği, plastik cerrahi ve diğer tıbbi alanlarda kullanılmaktadır. Son yıllarda saç restorasyonunda kullanımı popüler hale gelmiştir. Bu, alandaki uzmanlar tarafından halen araştırılmakta olan nispeten yeni bir tekniktir.
PRP Tedavisi yaptırmak için saç dökülmesi konusunda uzmanlaşmış bir doktora gitmeniz gerekir. Genellikle PRP enjeksiyonları konusunda deneyimli bir endokrinolog veya dermatolog bunun için mükemmel bir tercih olacaktır. Burada klinik tercihine dikkat etmek beraberinde önemli kazanımları getirecektir.