Tüp mide ameliyatı son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Mide küçültme ameliyatı olarak bilinen bir çok ülkede obeziteye karşı uygulanan bir tedavi yöntemidir. Obezite türlü yemek bozukluklarına karşın oluşan bir hastalık türüdür. Psikolojik ve patolojik olarak ciddi hayati riskler taşıyan bir hastalıktır. Patolojik olarak kemik iriliği veya iri vücut obezite sayılmamaktadır. Buna karşı özellikle kadınlarda regl döneminde kendini gösteren açlık olmaksızın yemek yeme durumu ilerlediği zaman tıbbı yardım alınmalıdır.
Psikolojik olarak yeme bozukluklarının sebep olduğu kendini durduramadan yemek yemek alışkanlığı, riski bilerek kontrolü ele alamayan hastalar için ciddi ölüm riskleri barındırmaktadır. Obeziteyle mücadele de çözüm göstermeyen tedavilerde hasta için son çare tüp mide ameliyatı olmaktadır.
Tüp mide ameliyatında midenin fundus kısmı küçültülür bunun sebebi ghreline hormonu azaltmaktır. Fundus kısmının kesilmesi ile hastanın iştahı azalır ve eskisinden daha az yemek yeme eğilimi gösterir. Ameliyat sonucunda hızlı bir şekilde kilo verilir ve çoğu hasta için çok hassas bir dönem olur. Mide ameliyatı ardından hastaların büyük ölçüde manevi desteğe ihtiyacı vardır.
Tüp mide ameliyatı, küçük bir mide kesesi oluşturarak midenin boyutunu küçülten cerrahi bir işlemdir. Mide kılıfı midenin büyük bir bölümünü çıkarır ve midenin üst kısmında daha küçük bir kese oluşturur. Bu, sadece az miktarda yemek yedikten sonra kendinizi tok hissedeceğiniz anlamına gelir. Tüp mide ameliyatına dikey tüp mide ameliyatı veya VSG de denir. Bu tür ameliyatların mutlaka profesyonel bir ekip ve üst düzeyde teknik donanımlarla yapılması şarttır.
Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Tüp Mide ameliyatı hayati risk taşıyan hastalar için yapılmaktadır. Estetik görünüm kaygılarının ötesinde sağlıklı yaşam ve hayati riski kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemi büyük başarı oranına sahiptir. Ameliyat sonrası 5 yılda mevcut kilonun %60 ı kaybolur ve bir çok hastalık riskini ortadan kaldırır.
Obeziteli bireylerde sıklıkla görülen kalp hastalıklarını önlemek ve kiloya bağlı hayati riski ortadan kaldırmak için tüp mide ameliyatı uygun görülmektedir. Buna bağlı olarak tüp mide ameliyatı olan bireylerde kalp hastalıkları riski azalmaktadır.
Kiloya bağlı yüksek tansiyon yaşayan bireylerde hayati risk söz konusu olduğu için tüp mide ameliyatı uygulanır. Ameliyat ardından yaşanan kilo kaybı ile yüksek tansiyon riski de azalmaktadır. Obezite ve sağlıklıksız beslenmenin sebep olduğu yüksek kolesterol karaciğerde de üretilen mumsu bir yapıya sahiptir. Suda çözünmeyen bu yağ türü yüksek seviyelerde hasta için ölümcül risk taşımaktadır. Obeziteye bağlı olarak yaşanan yüksek kolesterolde tüp mide ameliyatı uygun görülmektedir. Zamanla azalan kilolar ile yüksek kolesterol de azalış eğilimi göstermektedir.
Fazla kilolu bireylerde zayıf bireylere oranla üç kat daha fazla görünmekte olan obstrüktif uyku apnesi solunum yollarının tıkanması ile ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu hastalıktan muzdarip insanların büyük çoğunluğu fazla kilolu bireylerden oluşmaktadır. Yapılan tüp mide ameliyatı ile bu sorunda ortadan kalkmaktadır.
Kan şekerinin yükselmesi ile kendini gösteren tip2 diyabetin bağlı olduğu sebepler arasından aşırı kilo vardır. Uygulanan tüp mide ameliyatı ile bu sorunda çözüme kavuşmaktadır. Beyin krizi olarak bilinen inme beyne giden kan damarlarındaki tıkanma ile bir çok fonksiyonun kalıcı kaybına sebep vermektedir. Fazla kilolu bireylerde kan damar yolu tıkanmaları yüksek olduğu için tüp mide ameliyatı uygulanmaktadır.
Fazla kilonun sebep olduğu infertilite yani kısırlığın önüne geçmek içinde tüp mide ameliyatı etkili olmaktadır. Fazla kiloyla birlikte gelen bu hastalıklar, riskin artmaması için uygun görülen tüp mide ameliyatı çeşitli hastalıların önüne geçmek için yapılması zorunludur. Peki, tüp mide ameliyatı nasıl yapılmaktadır? İşte detaylar!
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı genel anestezi ile kapalı şekilde yapılmaktadır. Ameliyat öncesinde hastanın kontrolleri yapılır ve uygunluk gösteren hastalar ameliyata alınır. Hastanın vücut yapısına göre 1-5 arasında kesiklerle yapılır. İz bırakmayan kesikler minik olduğu için cilt yüzeyinde bir sorun teşkil etmez. Kalibrasyon tüpü referans alınarak kesilen mide ameliyat sonrasında gerekli kontrollerin ardından tüp çıkartılır. Ameliyat sırasında ağrı hissetmeyen hasta devam eden süreçte mide şişmesi ve mide ağrıları için ağrı kesiciler alır. Ameliyattan kısa süre sonra yürümeye başlanabilir.