fbpx
  • info@medisinahealthturkey.com
  • +90 538 097 6498

Kalça Protezi

Kalça Protezi

Kalça protezi farklı durumlarda üst düzeyde bir performans ortaya koyabilme kabiliyetine sahip olan protezlerdir. İnsanlar hayatları boyunca vücudunda çeşitli sıkıntılar ile karşılaşırlar. Bu sıkıntılar vücudumuzda herhangi bir yerde herhangi bir şekilde karşımıza çıkabilir. Bazen genetik yatkınlıklar bazen sonradan oluşanlar bazen ise doğum anında gelişenler gibi çeşitli nedenleri vardır.

Günümüzde ise en fazla karşılaşılan sorunlardan biri ise kemiklerde oluşan sorunlardır. Bu kemik sıkıntılarının sıklıkla oluştuğu yerlerden biri ise kalçadır. Kalçada görülebilecek problemler arasında ileri yaş kalça kırıkları  ve kalça çıkığı, plak kayması, tümörler, kemil erimesi ve osteoartit dediğimiz kireçlenme gibi problemler yer alır.  Bu gibi problemlerle tedavi yöntemleri cerrahi başta olmak üzere sorunun büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden biri ise kalça protezi yöntemidir.

Kalça Protezi Nedir?

Doktora gittiğinizde doktor size problemine uygun tedavi olarak Kalça protezi yöntemini uygun gördüğünde akıllara kalça protezi nedir sorusu gelmektedir. Kalça protezi diğer adıyla ise total kalça protezi kalçada hasar görmüş ekmemin çıkartılarak yerine metalden yapılmış  platinden yapay bir eklem konulması işlemidir.

Kalça protezi, kalça ekleminin protez implant yani kalça protezi ile değiştirildiği cerrahi bir işlemdir. Kalça protezi ameliyatı total veya hemi protez olarak yapılabilir. Kalça eklemi bir top ve yuva eklemidir. Femur başı metal ve plastikten yapılırken asetabulum metal ve metal üzerine plastik veya seramikten yapılır.

Protez, metal alaşımları (titanyum), polikarbonat plastikler veya seramikler gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Günümüzde kullanılan en yaygın malzeme polietilendir. Kalça protezleri genellikle osteoartrit, romatoid artrit, femur başı avasküler nekrozu veya femur boynu kırığı için yapılır. Araştırmalar, total kalça protezinin yalnızca altı ay sonra ağrıyı ve işlevi iyileştirebileceğini göstermiştir.

Kalça Protezi Nasıl Yapılır?

Kendisine kalça protezi yapılacak olan bir hastanın merak ettiği sorulardan birisi hiç şüphesiz ki kalça protezi nasıl yapılır sorusu olacaktır. Genelde hastalar araştırma esnasında gördükleri ve çevresinden duyduklarından sonra bu işlemden korksa da gelişen teknoloji sayesinde kalçe protezi yerleştirme işlemi kolaylaştırılmıştır.

70 yıldan bu yana tedavide kullanılan kalça protezi işlemi cerrahi bir işlemdir. Bir hastaya kalça protezi tedavisi uygulandığında o hastaya özel olarak metalden yapılmış bir platin ile eklem oluşturulacak ve ardından hastaya anestezi verilerek kalçadaki kireçlenmiş ya da sorunlu olan eklem çıkartılıp yerine üretilen yapay eklem koyulur.

Protez takılacak hastanın tansiyon, diyabet gibi hastalıklarının olması protezi taktırmaya engel değildir. Ancak bu hastaların sıkı takip altında olması gerekir. Kalça protezinden önce hastanın idrar yollarında ve boğazında enfeksiyon olmaması çok önemlidir.  Bu testler ile birlikte gerekli kan testleri yapılır ardından anestezi doktoruna danışılır ve eğer hastanın kalça protezi takmasında herhangi bir engel bulunmuyorsa hasta ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılır ve ertesi gün protez takılır.

Hangi Durumlarda Kalça Protezi Önerilir?

Kalça kemiklerinde meydana gelen rahatsızlıkların çoğunda kalça protezi önerilse de kalça protezi herkese ve her durumda uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Kalça protezi önerilmesi için bazı durumların oluşması gereklidir. Bu durumda aklımıza hangi durumlarda kalça protezi sorusu gelmektedir. Bu durumlar şunlardır:

Kalçasında diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, uzun süreli ve çok şiddetli bir ağrı olan hastalarda.

Bu ağrı kişinin hareket etmesini engelliyorsa bu durumlarda kişi hareket edemediği için kilo alabilir ve bu kiloyu fazla alırsa vücudu zarar görecektir. Bu durumlarda kalça protezi önerilmektedir.

Kalçada meydana gelen sorun kişinin günlük hayatını ve işlevlerini yerine getirmesini engelliyorsa tercih edilir. Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygulanır. Boyunda kısalık şikayeti hastalarda kalça protezi uygulanmaktadır.

Kalça Protezi Taktırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her cerrahi tedaviden sonra yapılması ve yapılmaması gereken durumlar olduğu gibi kalça protezi taktırma işleminden sonra da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalara uyulmadığı takdirde protezin işe yarama oranı düşecektir. Protezi taktırdıktan sonra dikkat edilmesi durumlar şöyledir:

Uygulanan protezden sonra doktorun uygun gördüğü süre boyunca kesinlikle bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Ani hareketler yapılmamalı. Koşma gibi spor aktiviteleri ortalama 4 ay yapılmamalıdır. Otururken öne eğilip yerden bir şey alınmamalı. Alaturka tuvalet kullanılmamalıdır.

DANIŞMANLA
İLETİŞİME GEÇİN