Periodontoloji
Diş ve diş eti sağlığınızın devamlılığını sağlamak tüm vücudunuz için önem taşımaktadır. Dişlerinizi saran dokular ve diş etlerinizin sağlığı dişlerinizin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Periodontoloji, diş etleriniz ve dişinizin etrafındaki dokularda meydana gelen problemlerle ilgilenen ana bilim dalıdır. Diş hekimleri bu alanda uzmanlaşarak bu hastalıkların teşhisi ve tedavisini sağlarlar.
Periodontal hastalıklar genellikle bakteri kaynaklıdır. Dolayısıyla ağız hijyeni bu hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde önem taşımaktadır. Yiyecek artıkları, yetersiz hijyen, aşırı sigara ve alkol tüketimi, stres, kullanılan bazı ilaçlar gibi sebeplerle ağızda üreyen bakteriler diş ve diş eti rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
İltihaplanmalara sebep olan bu bakteriler diş kaybına ve uzun vadede vücudun tamamında etki yaratacak hasarlara yol açabilmektedirler. Periodontal hastalıklarda ağız kokusu ve diş etlerinde meydana gelen kızarıklık, şişme genel belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Periodontoloji, diş eti, periodontal ligament ve alveolar kemik dahil olmak üzere dişlerle ilişkili dokuların incelenmesidir. Periodontologlar, bu çalışma alanında uzmanlaşmış diş hekimleridir. Periodontolojinin birincil amacı, dişleri çevreleyen destek dokuların diş kaybına (edentülizm) yol açabilecek ilerleyici hastalıklarını önlemektir.
İkinci amaç, hastalara kalan doğal dişleri için optimal ağız sağlığı ve işlevi sağlamaktır. Periodontal tedavi, bu alanda eğitim ve deneyime sahip bir diş hekimi veya periodontist denilen diş uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Periodontoloji, dişleri destekleyen dokuların incelenmesidir. Sözcük, Yunanca çevre anlamına gelen peri ve diş anlamına gelen odontos sözcüklerinden türetilmiştir.
Periodontoloji, periodontal hastalığın teşhisi ve değerlendirilmesi de dahil olmak üzere diş eti hastalığının tedavisine odaklanan bir diş uzmanlığıdır. Periodontolojinin amacı, hastalıkları önleyerek ve iyileşmeyi teşvik ederek sağlığı ve zindeliği teşvik etmektir.
Diş eti iltihabı ve periodontitis gibi diş eti hastalıklarını önce konservatif yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bunlar diş hekiminizin muayenehanesinde yapılabilecek cerrahi olmayan tedavilerdir. Bu tedaviler dişlerinizin etrafındaki kemik kaybını önleyemezse, periodontistler eksik dişlerin yerine cerrahi prosedürler veya implantlar gibi ek tedaviler önerebilir.
Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji, diş eti ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen problemler ve bu problemlerin çözümü ile ilgilenen bilim dalıdır. Bu alanda uzmanlaşan diş hekimlerine periodontist ya da periodontolog denir. Diş etlerinde ve dişi saran kemiklerde iltihaplanma ya da bağ dokusunda meydana gelen türlü rahatsızlıklarla periodontoloji ilgilenir. Diş etlerimizin sağlığı, dişlerimiz ve genel sağlığımız için oldukça önem taşımaktadır.
Diş eti rahatsızlıkları genellikle diş etinde kanama, kızarma ve şişlik ile kendini belli eder. Çoğunlukla bakteri kaynaklı olan belirtiler oldukça önemlidir. Diş kaybına yol açabilen diş eti problemleri olabildiğince erken teşhis edilmelidir. Teşhisin ardından hekiminiz en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Tedavi sonrası diş hekiminizin tavsiyeleri ve ağzınızda hijyen sağlayarak sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşabilirsiniz.
Periodontoloji Nasıl Uygulanır?
Periodontoloji uygulamaları ağız içi hijyenin sağlanmasıyla başlar. Ağız içi hijyen periodontal hastalıklarda hem önleme hem tedavi açısından oldukça önemlidir. Diş plağının temizlenmesiyle periodontal tedaviye başlanır. Kişinin rahatsızlığına göre uygulanacak tedavi belirlenir. Periodontolojik tedavinin kişiye özgü olması esastır. Teknolojik gelişmelerle birlikte periodontal tedavi süreçleri de bu gelişmeye ayak uydurarak son teknoloji cerrahi araçlarla gerçekleştirilmektedir.
Diş eti tedavisinde başvurulan yollardan biri de diş eti ceplerinin temizlenmesi ve doldurulmasıdır. Dişlerin ve ağzın temizliği sağlanırken diş eti ceplerini temizlemek neredeyse imkansızdır. Düzenli olarak diş eti temizliği yaptırmak da oldukça önemlidir. Dişlerinize uygulanacak tedavilerde de mutlaka diş etlerinizin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilir. Diş eti sağlığınız genel sağlığınızla doğrudan ilişkilidir.
Periodontoloji Neden Önemlidir?
Diş eti ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi zor olabilmektedir. Kronik olarak seyreden bir dizi belirtinin çoğu zaman farkına varılmaz ya da önemsenmez. Diş etlerinde kızarıklık, kanma, şişme gibi durumunlar en yaygın belirtilerdendir. Ayrıca ağızda koku, diş taşı, dişlerde meydana gelen fiziksel bozulmalar ve ayrılmalar da periodontolojik rahatsızlıkların belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden birkaçı meydana geldiğinde mutlaka hekime danışılmalıdır.
Yüksek gülme hattı bulunan bireylerin tedavisi de periodontoloji bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir. Periodontoloji, diş eti ve diş dokusundaki rahatsızlıkların tedavisini sağlayan oldukça önemli bir bilim dalıdır. İmplantlardan, çene cerrahisi uygulamalarına birçok alan periodontolojik uygulama alanına girmektedir. Diş estetiği dahil olmak üzere birçok alanda periodontolojiye başvurulmaktadır. Son yıllarda özellikle implant tedavisi uygulamalarındaki artışla periodontoloji büyük bir önem kazanmıştır.