Kanal Tedavisi
Vücudumuzda yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getiren birçok çok önemli organ ve sistemlerimiz bulunur. Bu sistemlerden en önemli olanlardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemimizdir. Kanal tedavisi, bir dişin kök kanal sisteminin içinden hastalıklı veya yaralı pulpayı çıkarmak için yapılan bir diş prosedürüdür. İşlem lokal anestezi altında yapılabilir veya genel anestezi gerektirebilir. Bu, dişin durumuna ve ağrıya toleransınıza bağlıdır.
Kanal tedavisi yaptırdığınızda, diş hekimi dişinizin içindeki hastalıklı pulpayı çıkarır ve yerine dolgu maddesi (genellikle güta perka) koyar. Hamur odası daha sonra inert bir maddeyle (güta perka gibi) doldurulur ve dolgular veya kronlarla kapatılır.
Sindirim sistemimizin görevini yerine getirmesi için vücudumuzda birçok yardımcı bulunmaktadır. Bu yardımcılardan birisi ise dişlerimizdir. Dişlerimiz hem fiziksel görünüşümüz için hem de sindirim sistemimiz için çok önemlidir. Yediğimiz yiyecekleri dişlerimiz sayesinde küçük parçalar haline getirir ve yutarız ve bu sayede midemiz yiyecekleri daha rahat bir şekilde öğütür. Ancak dişlerimizin sağlığı da oldukça önemlidir.
Bazen dişlerimizde çeşitli nedenlerden kaynaklanan problemler oluşabilir bu durumda dişçiye gittiğimizde uygulayabileceği tedavilerden biri kanal tedavisi olacaktır. Endodonti olarak da bilinen kanal tedavisi, enfekte olmuş veya çürümüş dişleri onarmak amacıyla diş hekimleri ya da endodontist tarafından hastaya uygulanan bir tedavidir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişi ağrıyan bir hasta, dişçiye gittiğinde dişçi ona tedavi olarak kanal tedavisini uygun gördüğünde çoğu hastanın aklına kanal tedavisi nedir sorusu gelir ve çeşitli sitelerden araştırma yapmaya başlarlar. Kanal tedavisi, çürümekte olan ya da enfekte olan bir dişi onarmak için yapılan bir işlemdir.
Bir diş enfekte olduğunda ya da çürüdüğünde eğer tedavi edilmezse dişi kaybetme ihtimalinin yanı sıra diş eti çekilmesine sebep olacak ve ağız sağlığını bozacaktır. Hatta bu enfeksiyonun tedavi edilmediği takdirde vücudun çeşitli yerlere sıçrama ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden enfekte bir dişin tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu sorun için ise kanal tedavisi en uygun ve diş hekimleri tarafından en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir diş hekimine giden hasta onun için tedavi yöntemi kanal tedavisi olduğunda aklına gelen soru kanal tedavisi nasıl yapılır sorusudur. Ve çevresinden duydukları ve okudukları nedeniyle bunun çok acılı olduğunu düşünerek bu tedaviyi sürekli ertelemektedir. Kanal tedavisi çok acı verici olduğu yanlış bir olgudur. Gelişen tıp sayesinde bu tedavi esnasında hastaya en uygun lokal anestezi sayesinde bu acı en aza indirilir.
Diş hekimi bu tedaviyi uygularken öncelikle diş yapısına bakmak ve kemiklerde herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına bakmak için bir diş röntgeni çekecektir. Tedavideki ilk aşama diş pulpasının çıkarılmasıdır ve uygun araçlarla kök kanalları temizlenir ardından yeniden röntgen çekilerek son duruma bakılacaktır eğer kök kanalı temizlendiyse o bölge dezenfekte edilir.
Dezefenkte işleminden sonra kök kanalının içi kalıcı olarak doldurularak bu tedavinin ilk aşamasını tamamlanır. Bu işlem ortalama 40 – 45 dakika sürmektedir. Aradan birkaç gün geçtikten sonra dişteki oyuk dolgu işlemi ile kapatılarak kanal tedavisi tamamlanmış olur.
Kanal Tedavisi Hangi Avantajları Sunar?
Kendisine kanal tedavisi uygulanacak olan hastalar tedavi öncesinde detaylı bir araştırma yapar bunlar kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır ve kanal tedavisi hangi avantajları sunar gibi sorulardır. Kanal tedavisinin sunduğu avantajlar şunlardır:
- Enfekte olmuş veya çürümekte olan dişleri kurtararak diş ve diş eti sağlığımızı korur.
- Dişlerimizin fiziksel görünüşünü ve ağız yapımızı korur.
- Ağrı çekmemize engel olur.
- Yemek yediğimiz sırada yemeği çiğnememizi kolaylaştırır.
- Kanal tedavisinin başarılı olma ihtimali oldukça fazladır.
- Dişte oluşan enfeksiyonun diğer dişlere hatta vücuda yayılmasını ve daha büyük hastalıklara sebep olmasını engeller.
Kanal tedavisi, enfekte veya hasar görmüş bir dişi kurtarmak için yaygın bir prosedürdür. Enfeksiyon ve hasar travma, çürüme veya tekrarlanan diş prosedürleri nedeniyle olabilir. Dişinizde pulpaya (dişinizin yumuşak yaşam merkezine) ulaşan bir boşluk varsa kanal tedavisi gerekebilir. Pulpayı çıkarmak ve dişin içini temizlemek ve şekillendirmek için bir kanal yapılır. Böylece doldurulabilir ve restore edilebilir. Tedavi ağrıyı hafifletir ve hastanın doğal dişlerini korumasını sağlar.