Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma dişte mekanik işlem gerektirmeyen peroksit bazlı bir madde kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. Lekelerin çıkarılmasını sağlayan bu madde diş yüzeyindeki mikro deliklere ulaşarak temizlik sağlar ve dişlerin daha beyaz görünmesini sağlar. Cerrahi işlem olmadan uygulanan tedavi ucuz, pratik zararsız bir yöntem olma özelliği taşır.
Diş beyazlatma herkese uygulanabilecek bir yöntemdir. Uzman diş hekiminin yapacağı tam ağız kontrolü ardından tedaviye kısa sürede başlanır. 10-14 gün süren diş beyazlatma kalıcı özelliğe sahiptir. Alışkanlıklara göre tekrar yapılması gerekebilir. 3-4 seansta uygulanan diş beyazlatma işlemi günlük yaşantıyı aksatmaya sebep olmaz. Yeme içme alışkanlıkları dışındaki faaliyetler için herhangi bir engel teşkil etmez.
Diş beyazlatma tedavileri size hissettirdiği kadar güzel görünen bir gülümseme sunar. Dişlerinizi beyazlatmak isteyebileceğiniz birçok neden vardır. Kahve veya çay içmekten dolayı lekeleriniz olabilir. Belki de sadece kozmetik nedenlerle daha beyaz dişlere sahip olmak istiyorsunuz. Sebep ne olursa olsun, bu hedefe ulaşmanın birçok yolu vardır.
Günümüz itibariye eczanelerde veya süpermarketlerde dişlerinizi bir saat gibi kısa bir sürede beyazlatacak çok sayıda reçetesiz ürün bulunmaktadır. Mümkün olan en iyi sonuçları almak için bir diş muayenehanesinde bir diş hekimi veya hijyenist ile profesyonel tedaviler almayı da düşünebilirsiniz. Ancak bu sayede üst seviyede bir diş beyazlatma işlemiyle tanışmanız mümkün olacaktır.
Diş Neden Sararır?
Dişler günlük alışkanlıklara bağlı olarak koyu bir renk alabilir. Kahve, çay, gıda boyası, sigara kullanımı gibi sebeplerden oluşan koyu renk sorunu diş beyazlatma işlemi ile kısa sürede çözüme kavuşmaktadır. Dışsal renk olduğu için diş yüzeyinin üzerinde olan bir koyulaşmadır. Diş beyazlatma işleminde kullanılan maddeler oluşan koyulaşmayı ortadan kaldırır ve 2-3 kat daha beyaz dişler elde edilir.
İçsel renk değişikliği durumu daha zor işlemler gerektirmektedir. Diş içindeki dokuların zarar görmesi ile sararmaya sebep veren bir durumdur. İlaç kullanımı, geçirilen ateşli hastalıklar, diş travması, enfeksiyon ve çürüklerin sebep olduğu bir sorundur. Dışsal sararmaya göre daha profesyonel işlemler gerektirmektedir. Uzman diş hekiminin uygun gördüğü tedavi yöntemi ile çözüme kavuşacak bir sorundur.
Dişlerdeki sararmanın giderilmesi noktasında diş beyazlatma işlemi mükemmel fırsatları sunar. Diş beyazlatma, içinde ağartma jeli bulunan özel sistemler yapılmaktadır. Yeni nesil teknolojiler sayesinde bu tür işlemler çok daha başarılı bir şekilde hayata geçirilmektedir.
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazer yardımı ile yapılan diş beyazlatma işlemidir. Klinikte uzman hekim tarafından yapılan kısa süreli bir beyazlatma işlemidir. Diş üzerine uygulanan beyazlatma jelinin UV ışını ya da lazer ışını yardımı ile dişe uygulanmaktadır. İşlem yaklaşık bir saat sürmektedir. Risksiz ve kısa süreli olan bu tedavi yöntemi bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Klinik ortamda ilk tedavileri uygulanması ardından 2-3 gün boyunca evde beyazlatma işlemine devam edilen tedavi yöntemidir. Klinik tedavinin ardından 24 saat boyunca çok hassas olan dişler yüksek ağrılar gösterir. Ağrıların azalması için yeme içme alışkanlıklarının kısa süreli değiştirilmesi gerekir.
Diş beyazlatmada kullanılan iki yöntem bu şekildedir. İşlemlerin ardından hassaslaşan dişlerin özenle korunması gerekmektedir. Özellikle tedavi ardından 24 saat boyunca sigara içilmemesi gerekir. İlerleyen süreçte diş sağlığı için azaltılması ve bırakılması uzman hekimler tarafından önerilmektedir.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Dişler beyazlatılma işlemleri ardından her zamankinden beyaz olacak ve beyaz kalacaktır. 2-3 yıl aynı beyazlığını koruyan dişler alışkanlıklara göre koyulaşma eğilimi gösterebilir. Sadece ilk haline kıyasla çok beyaz olmayacak dişler düzenli bakım ile uzun süreli beyazlık sağlanabilir.
Tedavi ardından kişinin alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sigara, çay ve kahve kullanımın fazla olduğu kişilerde daha kısa süreli olmaktadır. Kişinin alışkanlıklarına göre uzun süreli beyazlık elde edilebilir. Fakat türü etkenlere bağlı olarak diş beyazlatma işleminin tekrar yapılması gerekebilmektedir.
Diş beyazlatma işleminin yapılamayacağı bazı durumlar vardır. Diş beyazlatmadan önce başka tedaviler gerektirmektedir. Diş minesi ve dentinde ki yapısal bozukluklar diş beyazlatma işlemi için engel teşkil eder. Aşırı hassas dişlere sahip olanlar için öncelikle hassaslığı azaltmak için tedaviler uygulanır. Kırık çatlak ve çürük olan dişler için öncesinde başka tedaviler uygulanmalıdır. Diş etleri çekilmiş hastalar içinde beyazlatma işlemi uygulanamaz.