fbpx
  • info@medisinahealthturkey.com
  • +90 538 097 6498

Gastrit Bypass Ameliyatı

Kilo sağlıklı insanlar için bile bir sorundur. Fazla kilolar zamanla insanların tansiyon hastası olmasına, kalp problemleri yaşamasına, hayat standartlarının düşmesine sebep olabilir. Bu sorunları yaşamamak için kilonuzu normal aralıklara getirmeniz elzemdir. Eğer kilo veremiyorsanız gastrit bypass ameliyatı gibi kilo vermeye yardımcı olan mide küçültme ve enzim bozma ameliyatlarını deneyebilirsiniz. Bu ameliyatı uygulayan pek çok cerrah bulunmaktadır. Genel anestezi altında yapılan bu operasyon ile mide ve bağırsaklar arasında ki geçiş yolu yeniden düzenlenir.
Ameliyat sonrası gıdanın emilimi ve alımı kısıtlanmış olur. Midenin cebinin hacmi 30 ml civarına düşürülür. Yaklaşık olarak midenin dörtte biri, on iki parmak bağırsağının bir kısmı ve ince bağırsağın üst kısmı devre dışı bırakılır. Yeni oluşturulan cep sayesinde mide dolmuş gibi his yaratılır ve insanlarda az kalori ile doygunluk hisse oluşturulur. İptal edilen kısımlarla beraber alınan gıdalar bağırsakta çok daha iler noktalarda sindirim sistemine dahil olur. Böylece emilim azaldığından kilo alma miktarı da düşer.
Gastrik bypass ameliyatı, besinlerin besinlerden emilimini sınırlamak için gastrointestinal sistemi değiştiren karmaşık bir kilo verme prosedürüdür. Bu yöntem, diyet veya egzersiz gibi diğer yöntemlerle kilo veremeyen ileri derecede obez bireyler için önerilebilir. Bir cerrah midenin üst ucunda küçük bir kese oluşturur. Buna bağlı küçük bir bölüm bırakarak ince bağırsağınızın bir kısmını (besinlerin emildiği yer) atlar ve yiyecekleri doğrudan emiliminin çok daha yavaş gerçekleştiği alt bağırsağınıza yönlendirir.
Gastrit Bypass Ameliyatı Nedir?
Bypass operasyonları genelde olası tıkanıklıkların açılmasında kullanılan bir yöntemdir. Gastrit bypass ameliyatı nedir diyenler içinse bypass ameliyatının mide de belli bölgelerin devre dışı bırakılmasında kullanması şeklinde bir tanım yapabiliriz. Bu yöntem sayesinde sindirim sistemi adeta yeniden düzenlenmiş olur. Hastalar daha az kalori almaya başlarlar. Fakat vitamin ve mineral emilimi de azaldığından dolayı hastaların ayrıca vitamin ve mineral alması gerekli olabilmektedir.
Ameliyat birçok faklı yöntemle yapılabilmektedir. Nasıl yapılacağına ise hastanın tercihlerine göre karar verilmektedir. Obezite hastalarına sıklıkla uygulanmaktadır. Vücut kitle endeksi 35’in altında olan hastalara bu yöntem uygulanmayabilmektedir. Ameliyat yapılmadan önce birtakım tetkikler yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında ise hasta bir süre gözetim altında tutulduktan sonra çıkışına izin verilmektedir. Genelde hastalar hafif bir ağrı ile iyileşme sürecini atlatabilmektedir.
Gastrit Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kilo vermekte zorlanan ve gastrit bypass ameliyatı nasıl yapılır merak edenler için bu ameliyat artık robotik cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Cildin üstüne açılan küçük kesilerden uzanan kollar ile mideye müdahale edilir. Bu sayede hastanın ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha kolay olur. Öncelikle midenin ile yutma borusunun bir araya geldiği noktanın midenin bir kısmı kapatılarak kesi işlemi gerçekleştirilir. Ardından bu bölgede küçük bir cep oluşturulur.
Daha sonra ise midenin geri kalan kısmı bu cepten ayrılarak girişi kapatılır. Bu cebe ince bağırsağın girişi bağlanır. Genelde bağlama aşamasında cerrahi zımbalar kullanılır ki iler ki dönemlerde herhangi bir komplikasyon gelişmesin. Tüm bu birleştirme işlemlerinden sonra cebe gıdaların gelip gelmediği ve ince bağırsağa doğru şekilde aktırıldığından emin olunur ve operasyon bitirilir. Yağ alımının engellenmesine yardımcı olan bu operasyonlarda ince bağırsağın devre dışı bırakılacağı noktaya göre farklı kesi ve bağlama yöntemleri izlenebilmektedir. Elbette ki bu tarz operasyonların öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi şart olan birtakım kriterler bulunmaktadır.
Gastrit Bypass Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat olmak isteyen ve gastrit bypass ameliyatında nelere dikkat edilmelidir merak edenler için öncelikle donanımlı bir hastane de ve uzman bir cerraha bu işlemi yaptırmanız gerektiğini söylememiz gerekir. Bu tarz operasyonlar dikkatli bir şekilde yapılmazsa oluşan komplikasyonlar çok daha ağır olabilir ve iyileşme süreci uzadığından dolayı hastanın hayatı çok daha fazla zorlanabilir. Oluşan komplikasyonlara göre hastanın ölüm riski daha bulunmaktadır.
Ameliyat sonrasında ise kaçak riski bulunduğundan mutlaka randevularınızı aksatmamalı ve kaçak testi gibi önemli tetkiklerinizi yaptırmalısınız. Mineral ve vitamin takviyesi bu ameliyatlarda önemli olduğundan dolayı ilk 1 yıl özellikle bu konuya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca kilo vermek ve sağlıklı besleme konusunda bilgi almak için bir diyetisyenden de yardım almanız çok yararlı olacaktır.

DANIŞMANLA
İLETİŞİME GEÇİN