Stabilizasyon
Stabilizasyon nedir? Günümüzde çoğu kişinin en büyük sağlık şikayetlerinden bir tanesi bel ağrısıdır. Bel ağrıları genetik faktörlerden oluşabileceği gibi çevresel faktörlerden de oluşabilmektedir. Dolaysıyla bel ağrılarının tamamı bel fıtığından kaynaklanmamaktadır.
Böyle durumlarda bel ağrılarının ameliyatsız ve ilaçsız tedavi edilmesi gerekmektedir. İlaçsız ve ameliyatsız kas ve sinir sistemi ağrılarının tedavi yöntemine genel olarak stabilizasyon adı verilmektedir. Ancak bu tedavi her bel ağrısı yaşayan kişiler için uygun olmamaktadır. Bel ağrılarının yüzde 80 ile 85’i kısa süreli tendon ağrılarıdır. Dolayısıyla bu ağrılar 15 ile 45 gün arasında kendiliğinden geçmektedir.
Öte yandan 90 gün ve 90 günden fazla bel ağrısının yaşanmasına kronik ağrı adı verilmektedir. Stabilizasyon sadece kronik bel ağrısı yaşayan hastalara yapılmaktadır. Tedavi süresi ise ortalama olarak en az 15 gün en fazla ise 30 gün kadar sürmektedir. Tedavinin hiçbir olası yan etkisi de bulunmamaktadır.
Stabilizasyon Nedir?
Çoğu zaman karşılaşılan bir terim olan stabilizasyon, çoğu kimse tarafından bilinmemektedir. Stabilizasyon kelimesinin Türkçe anlamı istikrar demektir. Yani bel ağrılarının istikrarlı olmasında durumunda uygulanan tedavilere verilen genel isme stabilizasyon adı verilmektedir. Bu tıp alanı rehabilitasyon ve ortopedi alanı ile yakınlığı ile bilinmektedir.
Zaten ortopedist hekimlerin muayene sonuçlarına bağlı olarak bu tedaviye onay vermemesi durumunda tedavi uygulanmamaktadır. Öte yandan bu tedavi bel fıtığı hastalığı için uygun olmamaktadır. Bel fıtığı hastası olan kişilerin tedaviyi uzman olmayan kişilerden alması kısmi felçlere ve omurga bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu tedavi yöntemi her hasta için aynı şekilde yapılmamaktadır. Hastanın cinsiyeti, boyu, kilosu ve ağrı bölgesine göre çeşitli tedaviler uyulana bilinmektedir.
Bel ağrınıza neyin sebep olduğundan emin değilseniz veya birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa, uygun bir teşhis ve tedavi planı için doktorunuza danışmalısınız. Stabilizasyon, daha fazla yaralanmayı önlemek için omurganın desteğine odaklanan bir tedavi şeklidir. Genellikle birkaç günden uzun süren daha ciddi bel ağrısı olan kişilerde kullanılır. Stabilizasyonun amacı, yaralı disk veya omur üzerindeki stresi azaltmak ve iyileşmenin gerçekleşmesine izin vermektir.
Stabilizasyon Egzersizleri Nelerdir?
Bu tedavi yöntemi çok sayıda egzersizden oluşmaktadır. Genel olarak bu egzersizler 7’ye ayrılmaktadır. Bu egzersizler; çengel, sırtın üstü, yan sırt, yüz üstü, köprü duruşu, plank ve köpek egzersizidir. Bu egzersizler mutlaka bir fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır. Ayrıca hareketler haftada 5 kez en az 30 en fazla 60 dakika boyunca yapılması gerekmektedir.
Öte yandan egzersiz tedavisine en az 6 hafta devam edilmesi gerekmektedir. Aksi halde tedavi hastalara tam olarak etki etmemektedir. Egzersizlere başlanmadan önce ise mutlaka 5 dakika ile 7 dakika arasında ısınma, açama ve germe yapılmalıdır.
Bu egzersizler yapılırken hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Hareketler peşi sıra dinlemeden yapılmamalıdır. Her hareket tamamlandıktan sonra 60 saniye kadar dinlenilmeli ardından diğer harekete geçilmelidir. Aksi halde kas sıkışmaları oluşabilmektedir.
Stabilizasyon Ne İşe Yarar?
Stabilizasyon genel olarak sadece bel ağrılarının iyileşmesine yardımcı olmamaktadır. Öte yandan omuz ve boyun bölgesinde ki ağrıların tedavi olmasına da yardımcı olmaktadır. Tedaviyi alan hastaların iyileşme oranı ise oldukça yüksek olmaktadır.
Öte yandan tedavi sonrası hastaların çok büyük bir kısmı uzun süreler eklem ağrıları yaşamamaktadır. Stabilizasyon tedavileri sadece eklem değil aynı zamanda sinir sisteminin de rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Zaten sinir sistemi ile eklem yani iskelet sistemi birbiri ile koordineli çalışan yapılardır. Dolayısıyla eklem sisteminde ki rahatsızların giderilmesi doğrudan sinir sistemi rahatsızlarının tedavi olmasını sağlamaktadır.
Son olarak ise bu tedavi daha dinç ve sağlıklı bir vücut yapısının oluşmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla kas sistemine de yardımcı olmaktadır. Ancak kas sistemine faydası olması için hastaların düzenli beslenmesi oldukça önemli olmaktadır.
Stabilizasyon, bel ağrısının teşhisini, tedavisini ve önlenmesini iyileştirmeye odaklanan bir fizik tedavi şeklidir. Stabilizasyon egzersizleri, omurga üzerindeki stresi azaltmak ve omurga çevresindeki eklemlerin, kasların ve bağların uygun şekilde stabilizasyonunu teşvik etmek için destekli bir şekilde yapılır.
Stabilizasyon egzersizlerinin amacı, günlük aktiviteler sırasında daha fazla destek sağlayabilmeleri için omurganızı çevreleyen çekirdek kasları güçlendirmektir. Tüm bu bilgiler ışığında bu tarz işlemler mutlaka alanında uzman olanlar tarafından yapılmalıdır.