fbpx
  • info@medisinahealthturkey.com
  • +90 538 097 6498

Meme Kanseri

Meme Kanseri

Dikkat edilmesi gereken bir hastalık olarak meme kanseri tümör sonucu oluşur. Meme dokusunu oluşturmakta olan hücre grupları içinden bir tanesinin değişime uğrayarak denetimsiz çoğalması sebebiyle bu tümör ortaya çıkıyor. Bu doku ilk olarak yakın çevreye daha sonra memeye yakın lenf bezlerine yayılım gösterir. Daha sonra tüm organlara yayılabilir. Bu nedenle zamanında tanı koyulması ve tedaviye başlanması son derece önemlidir.

Son senelerde bu hastalığın görülme sıklığında ciddi bir artış gözlenmiştir. Global ölçekte hesaplanan istatistiklerin sonuçlarına göre bu kanserin görülme sıklığı yüksektir. İleri yaşlarda karşılaşma sıklığı artan bir hastalık olsa da bundan korunmanın bazı yolları bulunmaktadır. Alkol ve sigara benzeri kanser yapan maddelerden uzak durmak önleyici olabilir.

Hastalıkların pek çoğundan korunmanın yollarından biri olan sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapma alışkanlığı da öne çıkmaktadır. İdeal kiloyu muhafaza etmeye özenmek da bu bağlamda değerlendirilir. Bebeği olan annelerin ilk altı ay emzirmeleri ve çok geç yaşlarda anne olmamak da koruma için önerilen durumlardandır. Ek olarak hormon ilaçlarının kullanımına da dikkat etmek gerekiyor.

Meme Kanseri Nedir?

Kadınların yakalandığı ve büyük tehdit içeren bir hastalıktır. Bazı risk faktörlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Elli ile yetmiş yaş aralığında yani menopoz ardı dönemde olmak risk faktörleri arasındadır. Ailesinde bu kansere yakalanmış akrabaların olması da kişiyi risk grubuna sokmaktadır. Akraba sayısının fazlalığı ve yakınlık derecesi bu noktada önem taşır. Diğer risk faktörleri ise şunlardır:

  • Regl başlama yaşanın erken menopoz yaşının geç oluşu
  • Hiç doğum yapmamak
  • Daha önce meme kanseri geçirmek
  • İlk doğumun otuz yaşından sonra yapılması
  • Uzun süreli hormon tedavileri görmek
  • Modern şehir yaşamı içinde yaşamak
  • Bebeğini emzirmemiş olmak
  • Fazla kilo alımı
  • Fiziksel etkinlik azlığı

Meme kanseri, memedeki hücreler kontrolden çıkmaya başladığında başlar. Bu hücreler genellikle bir röntgende görülebilen veya bir yumru olarak hissedilebilen bir tümör oluşturur. Tümör, diğer dokuları istila etme ve yok etme, yakındaki yapıları istila etme ve uzak bölgelere yayılma (metastaz yapma) yeteneğine sahip hücrelerden oluşuyorsa kötü huyludur.

Meme Kanseri Tedavi Edilir Mi?

Memenin içindeki hücrelerden bir tanesinin kanserleşerek bir tümör oluşturmasını bir uzmanın muayene sırasında fark etmesine kadar uzun bir süre geçebilir. Radyolojik incelemede belli olana kadar uzun bir zaman geçmesi gerekir. Genellikle kişi en az bir cm. büyüklüğüne ulaşan bir kitleyi elle kontrol ederek fark edebilir. Belirtilerin pek çoğunu kişi kendisi keşfeder. Çünkü kanserli olan kitle sert, pürtüklü ve düzensiz kenarlıdır. Ayrıca meme dokusu içinde rahatça oynatılamaz bir durumdadır.

Erken tanı söz konusu olduğunda tedavi daha etkili ve kolay olacaktır. Kanserin sıklıkla yayılım gösterdiği bölgeler arasında akciğer, karaciğer, omurga kemikleri ve kalça bulunmaktadır. Öteki kanser türlerinde de geçerli olacağı gibi tedavi planlaması noktasın son derece önemlidir.

Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin başarı şansı kanserin hangi evrede saptandığına göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin en önemli kısmını cerrahi müdahale oluşturmaktadır. Yapılan ameliyatın amacı tümürü bedenden uzaklaştırmaktır. Cerrahi dışı yöntemler daha çok hastalığın tekrarlamasını ya da diğer organlara sıçramasını engellemeye yöneliktir. Temelde üç ameliyat biçimi bulunmaktadır.

İlki mastektomi olarak adlandırılmaktadır. Tümörle beraber memenin komple alınması işlemidir. Aynı seans içinde ya da ameliyatı takip eden birkaç yıl içinde silikon protez yapılabilir. Cilt koruyu mastektomiise meme dokusunun bütünün çıkarılmasının lazım geldiği fakat derinin muhafaza edileceği hallerde kullanılan bir yöntemdir. Çıkarılan doku yerine silikon protez yerleştirilir. Meme koruyucu ameliyat ise yalnızca tümörün ve etrafındaki bir miktar meme dokusunun çıkarıldığı operasyondur.

Meme kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanserdir. Yaşlı kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaştan kadını etkileyebilir. Meme kanseri, bir veya iki memedeki hücrelerin anormal büyümesidir ve topak veya tümör oluşumuna yol açabilir. Çoğu meme kanseri vakası non-invazivdir, yani kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Bu kanserler neredeyse her zaman sadece ameliyatla tedavi edilebilir.

İnvaziv kanserler genellikle daha yüksek nüks ve ölüm oranı ile daha kötü bir görünüme sahiptir. Bununla birlikte, birçok farklı invaziv kanser türü olduğundan, bazılarının tedavi başladıktan sonra kemik veya beyin gibi uzak bölgelere yayılma (metastaz yapma) olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.

DANIŞMANLA
İLETİŞİME GEÇİN