Pankreas Kanseri Cerrahisi
Pankreas organı, karın bölgesinin en arkasında yer alan ortalama olarak 15 cm ile 17 cm uzunluğunda olan kalın bağırsağın yanında ki bir organdır. Bu organ genel olarak vücuda giren besinlerin sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Öte yandan birde kan değerlerinin sabit kalmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bazı genetik veya çevresel faktörler pankreasta kanser hücresinin üremesine neden olabilmektedir.
Genellikle aşırı sigara ve alkol kullanımları pankreas kanserine neden olmaktadır. Bu kanser çeşidinin riski ise diğer birçok kansere göre oldukça yüksektir. Bu nedenle kanser hücrelerinin mutlaka organdan alınması gerekmektedir. Genel olarak pankreasta oluşan kanserin alınması işlemine pankreas kanseri cerrahisi adı verilmektedir. Bu cerrahi yönteminde son yıllarda oldukça teknolojik cihazlar kullanılmaktadır.
Öte yandan bu cerrahi müdahalenin başarı olasılığı da diğer kanser cerrahilerine göre oldukça yüksek olmaktadır. Özellikle günümüz koşullarında sağlık alanında üst düzeyde gelişmelerin yaşanıyor olması, pek çok farklı kanser türünün de tedavisini mümkün kılmaktadır. Burada pankreas kanserinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu ifade edebiliriz.
Pankreas Kanseri Cerrahisi Nedir?
Pankreas kanseri ile ilgili en çok merak edilen soruların başında pankreas kanseri cerrahisi nedir? Genel olarak bu cerrahi çeşidi ameliyat ve teşhis aşamalarını içine alan kapsamlı bir müdahaledir. Bu cerrahi işlemlerde yapılan araştırmalara göre pankreas kanseri hastalığı şeker hastalığından kaynaklanmaktadır.
Öte yandan genel olarak bu hastalık erkeklerde 63 yaşında kadınlarda ise65 yaşında ortaya çıkmaktadır. Bu kanserin cerrahi müdahalesinden önce ilk olarak 3 farklı uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamalar; ultrason, laboratuvar tetkikleri ve BT yani bilgisayarlı tomografi işlemleridir. Özellikle pankreas kanseri cerrahisinin son zamanlarda sıklıkla uygulanan yöntemler arasında yer aldığı bilinmektedir.
Bu uygulamalar sayesinde hastalık teşhisi ve tespiti kolay bir şekilde yapıla bilinmektedir. Bu durumda cerrahi müdahalenin uygulama süresini kısaltmaktadır. Bu cerrahi işlemler ortalama olarak 2 saat ile 3 saat arasında gerçekleşmektedir. Özellikle söz konusu işlemin başarılı olmasında, uzman bir ekibe ve üst düzeyde teknik donanımlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Pankreas cerrahisi, pankreastan bir tümör veya kist alınması gerektiğinde deneyimli bir genel cerrah tarafından yapılabilir. Hastalık, rutin bir fizik muayene sırasında veya kolonoskopi veya apendektomi gibi alakasız bir işlem sırasında tesadüfen tespit edilebilir.
Pankreas kanseri yetişkinlerde en ölümcül kanserlerden biridir çünkü tarama testi yoktur ve genellikle o kadar yavaş büyür ki hastalık önemli ölçüde ilerleyene kadar hiçbir semptom görülmez. Bu, küratif amaçlı cerrahi gibi başarılı tedavi seçenekleri için yeterince erken tespit etmeyi zorlaştırır.
Pankreas Kanseri Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Pankreas kanserlerinde cerrahi müdahaleler çoğu zaman hastalığın yok olmasında etili olmaktadır. Tabi bu durum kanserin hangi evrede olduğu ile de yakından alakalı olmaktadır. Pankreas kanserlerinde ki cerrahi müdahalelere genel olarak Whipple ameliyatı adı verilmektedir.
Bu ameliyatta ilk olarak hastaya anestezi yapılmaktadır. Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir şekilde ağrı veya acı hissetmemektedir. Ardından hastaya endoskopi uygulaması yapılır. Bu uygulama ile safra kesesinin yoluna bir boru konulur. Bu sayede karaciğer ile pankreas arasına bir iğne yerleştirilir. Bu iğne ile birlikte safrada bulunan kanser kitlesi veya kanser hücreleri dışarıya alınır.
Öte yandan kanserin yayılmasına bağlı olarak bazı pankreas cerrahilerinde on iki parmak bağırsağı ve karaciğerin bir bölümünde alınabilinmektedir. Bu gibi durumlar ise hasta en az 1 ay kontrol altında tutulmaktadır. Bu cerrahi müdahaleler tek seferde yapılmaktadır. Pankreas cerrahi müdahalelerinin ertelenmesi veya aksatılması risk faktörünü arttırmaktadır.
Pankreas Kanseri Cerrahisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pankreas kanserinde ki cerrahi işlemler hemen ilk tespitte uygulanmamaktadır. Eğer sadece pankreasta ya da çevresinde kanser yayılımı var ise cerrahi işlemler yapılmaktadır. Genel olarak bu kanser çeşidinde yayılma 4 evrede olmaktadır. İlk iki evre cerrahi müdahale için uygun olmaktadır.
Ancak 3. ve son evrede kanser hücreleri midenin ve bağırsağın tamamını kaplamış olmaktadır. Bu durumlarda cerrahi herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Bu durumlarda sadece radyasyon ve kemoterapi tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedaviler ortalama 6 ay ile 12 ay kadar sürmektedir. Eğer hasta radyasyon ve kemoterapi tedavilerine yanıt vermez ise son çare olarak mecburi bir cerrahi işlem uygulanmaktadır.