fbpx
  • info@medisinahealthturkey.com
  • +90 538 097 6498

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde estetik olarak iyi görünmek herkes için önemli bir konu haline gelmiştir. Estetik açıdan iyi görünmenin en önemli noktalarından biri de gülerken iyi görünmektir. Buna bağlı olarak da hastalar tedavi olmak ve iyi bir gülüş elde etmek için belli araştırmalar yapmaktadır. Bu da günümüzde restoratif diş tedavisiyle mümkündür.

Restoratif diş tedavisi, hastalık, travma veya kaza sonucu hasar görmüş dişlerin onarılması ve değiştirilmesine odaklanan bir diş hekimliği dalıdır. Restoratif diş hekimleri çoğunlukla tüm ağzın tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimliği uygulamalarında bulunurlar. Bu diş hekimleri genel pratisyen olarak da bilinebilir. Birçok eyalette restoratif diş hekimliğinde uzmanlaşmamış diş hekimleri bu uzmanlığı ancak hastane ortamında mezuniyet sonrası eğitim aldıktan sonra uygulayabilirler.

Restoratif diş tedavisi, karmaşık ihtiyaçları olan hastaları tedavi etmek için tipik olarak endodontistler, ağız cerrahları ve ortodontistler ile birlikte çalışır. Uzmanlıkları diş çekimi, diş çürüğünü tedavi etmeyi ve kırık dişleri onarmayı içerir. Ayrıca kuronlar, köprüler ve takma dişler gibi sabit protezler de üretirler.

Bazı restoratif prosedürler, dişlerin beyazlatılması veya beyazlatılması gibi kozmetik prosedürlerle birlikte gerçekleştirilir. Örneğin, görünümlerini iyileştirmek ve yiyecek veya içeceklerden kaynaklanan lekelenmelere karşı daha az duyarlı hale getirmek için beyazlatılmış dişlerin üzerine restorasyonlar yerleştirilebilir. Restoratif diş hekimliği, kronlar, köprüler, kaplamalar ve dolgular gibi restoratif materyaller kullanarak diş çürüğü ve hasarı tedavi etme pratiğini ifade eder.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi kişinin hem sağlık hem de estetik olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için diş hekimi tarafindan uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genetik faktörler, yeme içme alışkanlıkları, sigara, alkol kullanımı ve diğer faktörlerden kaynaklanan problemler nedeniyle kişide diş çürüğü, diş yapısında bozukluklar, darbe sonucu diş kırılmaları, diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı diş kaybı, ağız ve çene yapısındaki bozukluklar, diş rengi değişimleri gibi nedenlerle kişi diş hekimine başvurmaktadır.

Hekim tarafından yapılan muayene sonucu hastanın rahatsızlığı tespit edilip ona göre bir tedavi uygulanmaktadır. Tüm bu diş rahatsızlıkları tedavisi restoratif diş tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Restoratif diş tedavisiyle kişinin daha sağlıklı gülümsemesi ve estetik olarak kendini daha iyi hissetmesi amaçlanır.

Restoratif diş hekimliği, dişlerin onarımı ve değiştirilmesine odaklanan bir diş hekimliği dalıdır. Diş çürüğü, periodontal hastalık, travma ve diğer durumların neden olduğu sorunları düzeltmek için kullanılır. En yaygın restoratif prosedürler dolgular, kronlar, inleyler ve onleyler, dental implantlar, kaplamalar ve protezlerdir. Restoratif diş hekimliği aynı zamanda “rehabilitasyon” veya “taç ve köprü” diş hekimliği olarak da bilinir.

 

Restoratif diş hekimliğinin amacı, bir dişin veya dişlerin işlevini ve görünümünü iyileştirmek ve böylece tekrar normal işlev görmelerini sağlamaktır. Bir diş bir kaza sonucu kırılmışsa veya boşluklar veya periodontal hastalık nedeniyle çürümüşse, diş hekimi işlevini ve görünümünü eski haline getirmek için bir dolgu veya kuron önerebilir. Bu, dişte daha fazla hasarın oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Günümüzde kullanılan birkaç farklı dolgu türü vardır: gümüş amalgam, beyaz kompozit reçine bazlı malzemeler, metalle kaynaşmış porselen (PFM) ve cam iyonomer simanları. Her bir dolgu türünün diğerlerine göre avantajları vardır, ancak hepsi çiğneme için güç sağlarken dişi daha fazla çürümekten korumaya hizmet eder.

Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kompozit diş uygulamaları, diş beyazlatma, diş temizliği ve bunun gibi birçok uygulama yapılarak elde edilir. Hasta hekim tarafından muayene edildikten sonra yaş,diş durumu gibi faktörler incelenerek uygun tedavi yöntemine yine hekim karar verir. Bu aşamada diş kaybının önlenmesi ya da dişe eski fonksiyonlarının kazandırılması, gülüş tasarımı, dişin beyazlatılması konusunda uygun tedavinin yapılması sağlanmalıdır.

Hekim muayenesinden sonra cerrahi, ordodonti veya estetik diş cerrahisi, koruyucu tedaviler gibi alanlardan uygun olanı seçerek hasta yönlendirecektir. Hastaya seçilen tedavi yöntemiyle ilgili bilgi verilmelidir. Tedavi hekim tarafından lokal anestezi eşliğinde sağlanır. Hasta bu durumda ağrı hissetmeyecektir. Hastanın yaşı, dişin durumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak tedavi süresi değişkenlik göstermektedir.

Restoratif Diş Tedavisinde Dikkat Edilecekler

Tedavi sonrası yapılması gerekenler konusunda hekim hastayı bilgilendirecektir. Ağrının uzun sürmesi, istenmeyen durumların oluşması durumunda hasta yine hekimine başvurmalıdır. Hekim tarafından ilaç reçete edilebilir. Dolgu sonrasında dişte hassasiyet durumu gözlenebilir. Hassasiyet durumu geçicidir.

Hasta Tedaviden sonra da diş temizliğine mutlaka dikkat etmelidir. Dişte lekelenme oluşmaması için hasta sigara, çay tüketimine dikkat etmelidir. Diş fırçalama, ip kullanma ve gargara yapma hususunda özenli davranmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANIŞMANLA
İLETİŞİME GEÇİN